Paras viilentävä ilmalämpöpumppu kerrostaloon

Keräsimme yhteen RH Kylmätekniikan suositukset ja vinkit viilentävän ilmalämpöpumpun hankintaan.

Rh Kylmätekniikka asentaa GREEn ilmalämpöpumppuja myös kerrostaloihin
Joni Puskala
6.5.2024

Viilentävää ilmalämpöpumppua valittaessa on tärkeää ottaa huomioon ennen kaikkea asunnon koko sekä toivomasi ominaisuudet. Jos rakennuksessa on jo energiatehokas lämmitysjärjestelmä, voi lämmitysominaisuuden sisällyttäminen ilmalämpöpumppuun olla kustannuksia turhaan nostava tekijä.

Oikeanlaisen ilmalämpöpumpun avulla voit viilentää asuntoasi tehokkaasti ja parantaa sisäilman laatua kuumina kesäpäivinä. Tutustutaan tässä artikkelissa muutamaan toimivaksi todettuun malliin, jota voimme varmasti suositella!

Harkitsetko ilmalämpöpumpun hankintaa? Ota rohkeasti yhteyttä – asiantuntijamme auttavat sinua valitsemaan oikean pumpun juuri sinun tarpeisiisi.

Sinulle paras viilentävä ilmalämpöpumppu vastaa kaikkiin tarpeisiisi

Valittaessa ilmalämpöpumppua kerrostaloon on hyvä arvioida laitteen tehoa suhteessa viilennettävän tilan pinta-alaan.

Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että suurempi tila vaatii aina suuremman ilmalämpöpumpun, ja jos yksittäisiä viilennettäviä tiloja on useampi, voi rakennus vaatia useamman sisäyksikön.

Laitetta kartoittaessa kannattaa pohtia myös viilennyksen todellista tarvetta: täytyykö koko rakennus viilentää tasaisesti, vai riittääkö ainoastaan yhden tai muutaman tilan viilennys?

Koko tilan viilennys voi tulla kysymykseen, jos:

 • Rakennuksessa on useita yksittäisiä tiloja (esim. toimistohuoneet), joissa työskennellään säännöllisesti koko päivä
 • Viilennettävässä tilassa oleskellaan säännöllisesti useita tunteja päivässä
 • Tilan lämpötila nousee kesällä epämukavan korkeaksi

Yksittäisen tilan viilennys voi tulla kysymykseen, jos:

 • Oleskelutilojen lämpötila on kuumanakin päivänä siedettävä, mutta yksittäinen huone halutaan viilentää tehokkaammin (esim. makuuhuone yöllä)
 • Rakennus on jaettu useampaan tilaan, joista osa on liian suuri viilennettäväksi (esim. myymälä, jossa on erillinen taukotila)
 • Ainoastaan yhden huoneen viilennystarve on säännöllistä (esim. toimistohuone kotona, jossa oleskellaan useita tunteja päivässä).

Nämä seikat on hyvä pitää mielessä lämpöpumpun hankintaa pohtiessa – jonkinlainen ratkaisu löytyy varmasti lähes mihin tahansa kohteeseen.

Ota rohkeasti yhteyttä – RH Kylmätekniikka auttaa sinua ratkaisemaan hellepäivien tukalan korkeat lämpötilat vaivattomasti.

Viilennystehokkuuden merkitys

Ilmalämpöpumpun viilennyshyötysuhde (eli EER-arvo) on avainasemassa laitteen kokonaistehoa arvioidessa. Korkeampi EER-arvo (Energy Efficiency Ratio) tarkoittaa parempaa energiatehokkuutta jäähdytyksessä.

Siirrettävä ilmastointilaite vai viilentävä ilmalämpöpumppu kerrostaloon?

Monet kerrostaloasujat turvautuvat siirrettävään ilmastointilaitteeseen, kun asunnon lämpötila nousee kesällä turhan korkealle.

Siirrettävä ilmastointilaite on hyvä vaihtoehto, jos asut kerrostalossa vuokralla, tai jos taloyhtiö ei anna lupaa asentaa ilmalämpöpumppua. Laitteiden välillä on kuitenkin merkittäviä eroja mm. käyntiäänessä, viilennystehossa sekä asuinmukavuudessa.

Tutustutaan pikaisesti muutamaan merkittävään tekijään, jotka erottavat laitteet toisistaan.

Siirrettävä ilmastointilaite:

 • Hankintahinta alimmillaan varsin alhainen
 • Voidaan siirtää huoneesta toiseen
 • Usein varsin äänekäs, harvoin soveltuva esimerkiksi viilentämään makuuhuonetta yön ajaksi
 • Ei välttämättä sovellu käytettäväksi kohteissa, joissa on koneellinen ilmanvaihto

Ilmalämpöpumppu:

 • Hankintahinta hiukan korkeampi kuin siirrettävän ilmastointilaitteen
 • Kiinteä asennus, viilentää oikein mitoitettuna koko huoneiston
 • Jopa halvimmat mallit ovat äärimmäisen hiljaisia
 • Voidaan asentaa myös kohteisiin, joissa on koneellinen ilmanvaihto

Viilentävä ilmalämpöpumppu on näistä kahdesta ehdottomasti paras vaihtoehto. Siirrettävän ilmastointilaitteen keskeisiä huonoja puolia ovat usein häiritseväkäyntiääni, epätasainen viilennys, sekä viilennystehoon nähden korkea sähkönkulutus.

Ilmastointilaite aiheuttaa myös usein ongelmia rakennuksen ilmanvaihdon kanssa etenkin, jos kohteessa on koneellinen ilmanvaihto. Tällöin ilmastointilaitteen tuottama ilmavirta voi mm. aiheuttaa koko asuntoon poikkeuksellisen korkean ilmanpaineen, joka heikentää usein asuinmukavuutta merkittävästi.

Laitteen luoma ilmanpaine voi myös sekoittaa rakennuksen ilmanvaihtoa laajemmin. Nämä seikat kannattaa ottaa huomioon ennen laitteen hankintaa, ja harkita vakavasti myös ilmalämpöpumppuun sijoittamista hieman korkeammasta hankintahinnasta huolimatta.

Mitkä ominaisuudet erottavat parhaat ilmalämpöpumput muista?

Ilmalämpöpumppumalleja on satoja erilaisia, ja kaikki eroavat tavalla tai toisella toisistaan. Miten mallien välinen vertailu onnistuu, ja mitkä ovat ne ominaisuudet, jotka tekevät lämpöpumpusta testitulosten kuninkaan?

Parhaita ilmalämpöpumppuja yhdistävät ainakin seuraavat tekijät:

 • Erinomainen energiatehokkuus: Ilmalämpöpumpun tärkeimpiä tehtäviä on tarjota viilennystä tai lämmitystä äärimmäisen energiatehokkaasti. Parhaissa lämpöpumpuissa on aina erinomaisen hyvä hyötysuhde, joka säästää niin viilennys- kuin lämmityskuluissakin.
 • Hiljainen käyntiääni:  Parhaiden viilentävien ilmalämpöpumppujen käyntiääni on usein niin hiljainen, että laitteen käyntiä on vaikea havaita luonnollisen taustamelun alta.
 • Pitkä elinikä:  Pitkä elinikä viittaa korkeaan laatuun, ja parhaat viilentävät ilmalämpöpumput ovat poikkeuksetta varsin pitkäikäisiä. Laadukas laite takaa myös toimintavarmuuden ja huolettoman käytön.
 • Älykkäät ominaisuudet: Laadukkaan laitteen kruunaa kattava valikoima älykkäitä ominaisuuksia, kuten viilennyksen ajastus tai etäohjaus puhelinsovelluksella.
 • Moderni muotoilu: Parhaat ilmalämpöpumput ovat miltei poikkeuksetta myös varsin huomaamattomia ja sulautuvat kotisi sisustukseen saumattomasti.

Pitääkö tässä nyt sitten lähteä kaivamaan satojen mallien valikoimasta juuri ne yksittäiset mallit, josta nämä ominaisuudet löytyvät?

Ei suinkaan. Kokosimme artikkelin seuraavaan osioon listan suosituimmista malleistamme, jotta voit helposti tutustua RH Kylmätekniikan kokemuksella valitsemiin ilmalämpöpumppuihin.

RH Kylmätekniikan suositukset – Mikä on valikoimamme paras viilentävä ilmalämpöpumppu?

RH Kylmätekniikan asiantuntijat suosittelevat markkinoiden huipputuotteita: Mitsubishi Electric HR, Gree Bora ja Toshiba Seiya+. Kunkin mallin ainutlaatuiset ominaisuudet varmistavat tehokkuuden ja käyttömukavuuden.

Listasimme alla muutaman vaihtoehdon sekä mallikohtaiset erityispiirteet. Voit tutustua malleihin tarkemmin klikkaamalla linkkiä malliesittelyn alla ja varata ajan ilmaiselle kartoituskäynnille.

Autamme kartoituksen yhteydessä myös valitsemaan oikean lämpöpumppumalin, joka vastaa varmasti juuri sinun käyttötarpeitasi.

Lue myös: Mitsubishi vs Toshiba

Mitsubishi Electric HR

Mitsubishi on ilmalämpöpumppujen uranuurtaja, joka on toiminut alalla vuodesta 1921 saakka. Mitsubishi tunnetaan sen laadukkaista tuotteista ja varsin mittavasta kokemuksesta. Merkin mallistoon kuuluu useita malleja, jotka ovat vielä tänä päivänäkin myydyimpien ilmalämpöpumppujen listalla vuosi toisensa jälkeen.

Niinpä maineikkaan merkin luottopeli pääsee myös RH Kylmätekniikan suositeltavien mallien listalle.

Mitsubishi Electric HR on huippuluokan ilmalämpöpumppu, joka tarjoaa erinomaista energiatehokkuutta ja luotettavuutta. Tyylikkään muotoilun ja kompaktin koon ansiosta pumpun voi asentaa tilaan kuin tilaan, ja se voidaan asentaa myös mataliin tiloihin.

 • Hyötysuhde (SEER):  6,2
 • Energialuokka: A++
 • Ominaisuudet: Lämpötilan säätö kaukosäätimellä, erittäin hiljainen käyntiääni, tehokas viilennys, korkea energiatehokkuus
 • Sopii parhaiten: Kerrostaloasunnot, kesämökit ja tilat, joissa asennustila on rajallinen

Tutustu ja tilaa maksuton kartoitus Mitsubishi Electric HR-ilmalämpöpumpulle tästä!

Rh Kylmätekniikan suosima Mitsubishin ilmalämpöpumppu
Mitsubishi Electric HR on erinomainen ilmalämpöpumppu kerrostaloon

GREE Bora

GREE on ainakin Mitsubishiin verrattuna varsin tuore valmistaja alallai. Yhtiö perustettiin vuonna 1991, eli kokemusta alalta löytyy yli 30 vuoden ajalta.

Älä anna merkin tuntemattomuuden hämätä: GREE ilmalämpöpumput ovat keränneet kiitosta etenkin niiden erinomaisesta hinta-laatusuhteesta sekä kattavasta ominaisuusvalikoimasta.

GREE Bora tunnetaan myös taloudellisuudesta ja älykkäistä toiminnoista. Pumpun suunnitelussa on huomiotu ennen kaikkea ympäristöystävällisyys, tyylistä ja käytettävyydestä tinkimättä.

 • Hyötysuhde (SEER):  6,4
 • Energialuokka: A++
 • Ominaisuudet: Kaukosäätö, Wifi-hallinta, älykkäät ominaisuudet
 • Sopii parhaiten: Pienet tilat, toimistot, kerrostalot

Tutustu ja tilaa maksuton kartoitus GREE Bora-ilmalämpöpumpulle tästä!

Rh Kylmätekniikan suosittelema GREE Bora ilmalämpöpumppu
GREE Bora ilmalämpöpumppu on energiatehokas ja hiljainen pienten tilojen jäähdyttäjä

Toshiba Seiya+

Toshiba on toinen huippulaadukkaita lämpöpumppuratkaisuja tarjoava japanilainen valmistaja. Se on Mitsubishin ohella toinen lämpöpumppumarkkinan uranuurtaja, ja merkin mallit löytyvätkin myydyimpien mallien listoilta varsin kattavasti vuosittain.

Toshiba Seiya+ on tunnettu tasaisesta ja hiljaisesta toiminnastaan. Se soveltuu parhaiten kohteisiin, joissa äärimmäisen hiljainen käyntiääni ja korkea energiatehokkuus ovat tärkeitä tekijöitä.

 • Hyötysuhde (SEER):  7,0
 • Energialuokka: A++
 • Ominaisuudet: Erinomaisen hyvä hinta-laatusuhde, äärimmäisen hiljainen käyntiääni, erittäin korkea hyötysuhde, älysovellus ja älykkäät ominaisuudet
 • Sopii parhaiten: Pienkohteet kuten vapaa-ajan asunnot, kerrostalot, toimistot

Tutustu ja tilaa maksuton kartoitus Toshiba Seiya+-ilmalämpöpumpulle tästä!

Rh Kylmätekniikan suosittelema Toshiba Seiya+ Ilmalämpöpumppu
Yksinomaan viilentämiseen tarkoitettu ilmalämpöpumppu jonka energiatehokkuus on huippuluokkaa

Asennus ja huolto – Mitä pitää ottaa huomioon kerrostalossa?

Ilmalämpöpumpun hankinnan tärkeimpiin vaiheisiin kuuluvat oikeaoppinen asennus ja säännöllinen huolto. Ne ovat ratkaisevia tekijöitä laitteen pitkäikäisyyden ja tehokkuuden kannalta.

Lupa-asiat

Huomiota on kiinnitettävä lupa-asioihin erityisesti kerrostaloissa. Kerrostaloon asennettaessa ilmalämpöpumppu vaatii taloyhtiön hallitukselta muutostyöluvan. Luvan saaminen edellyttää tarkkaa suunnitelmaa asennukselle. Jos suunnitelma vastaa taloyhtiön vaatimuksia, ei mikään estä lämpöpumpun asennusta.

Omakotitalo tai rivitaloasennuksissa lupa ei yleensä ole tarpeellinen. Huomaathan kuitenkin, että lämpöpumpun asentamisen yhteydessä tehdään aina muutoksia kohteen rakenteisiin. Jos asut omakotitalossa vuokralla tai rakennus ei ole omistuksessasi, tulee muutostöistä pyytää lupa rakennuksen omistajalta.

Ammattilaisen asentama ilmalämpöpumppu toimii pitkään ja luotettavasti

Ammattilaisen toimesta tehty asennus näyttelee keskeistä roolia laitteen suorituskyvyn ja pitkäikäisyyden varmistamisessa. Ilmalämpöpumpun saa lain mukaan asentaa vain valtuutettu asentaja, jolla on vaaditut kylmäaine- ja sähköasentajan luvat.

Asennusta ei missään tilanteessa tule suorittaa itse, jos sinulla ei ole tarvittavia lupia ja koulutusta. Kylmäaineet ovat äärimmäisen haitallisia luontoon joutuessaan, ja niitä tulee käsitellä erityisen huolellisesti.

Erityisesti kerrostaloasennukset ovat vaativampia ja voivat sisältää useita asennusvaiheita, kuten seinän läpiviennit ja sähkötyöt.

Ilmalämpöpumpun huoltaminen

Viilentävän ilmalämpöpumpun säännöllinen huolto on ensiarvoisen tärkeää. Ammattilainen tulisi kutsua huoltamaan laitetta noin 3–4 vuoden välein. Säännöllisen huollon lisäksi käyttäjän tulee reagoida mahdollisiin erityistilanteisiin, jotka vaativat välittömiä huolto- tai korjaustoimenpiteitä.

Pyydä tarjous lämpöpumpusta alan ammattilaiselta

Me RH Kylmätekniikalla olemme asentaneet satoja lämpöpumppuja asiakkaillemme ympäri pääkaupunkiseutua!

Usein kysytyt kysymykset

Tästä osiosta löydät vielä muutamia kysymyksiä, jotka koskevat ilmalämpöpumppujen käyttöä eri olosuhteissa.

Vaikuttaako ilmalämpöpumpun käyttö huoneilman kosteustasapainoon?

Kyllä, ilmalämpöpumpun käyttö vähentää sisäilman kosteutta, mikä vaikuttaa kosteustasapainoon ja voi parantaa sisäilman laatua, erityisesti viilennystoiminnolla.

Onko suositeltavaa kytkeä ilmalämpöpumppu pois päältä kesäkaudella, vai pitääkö se päällä jatkuvasti?

Kesäkaudella ilmalämpöpumppu kannattaa pitää päällä, mutta säätää sitä tarpeen mukaan. Jatkuva käyttö mahdollistaa tasaisen sisäilman viilennyksen ja kosteudenpoiston.

Mikä on Mitsubishi-ilmalämpöpumpun hyötysuhde ja miten se vaikuttaa energiankulutukseen?

Mitsubishi-ilmalämpöpumpun hyötysuhde vaihtelee mallista riippuen, mutta korkea hyötysuhde merkitsee alhaisempaa energiankulutusta ja taloudellisempaa lämmitystä.

Miten ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää kesähelteillä?

Kesähelteillä aseta ilmalämpöpumpun lämpötila noin 23-24 asteeseen, jotta laite viilentää tehokkaasti poistaen samalla sisäilman kosteutta.

Kuinka ilmalämpöpumpun toimintaa tulisi säätää talviolosuhteissa energiatehokkuuden maksimoimiseksi?

Pidä ilmalämpöpumpun lämpötila tasaisena ja vältä tarpeettomia puhallusnopeuden muutoksia. Oikea asetusten säätö auttaa säästämään energiaa ja pitämään lämmityskustannukset kurissa.

Kannattaako viilentävä ilmalämpöpumppu?

Viilentävä ilmalämpöpumppu on hyvä vaihtoehto, jos rakennuksen lämpötila kohoaa kesähelteillä tukalan korkealle. Ilmalämpöpumpun viilennysteho on merkittävästi siirrettävää ilmastointilaitetta korkeampi, ja käyntiääni on lähes poikkeuksetta huomattavasti hiljaisempi.

Mikä on hiljaisin viilentävä ilmalämpöpumppu?

Markkinoiden hiljaisimmat ilmalämpöpumput toimivat jopa alle 20dB äänitasolla. Hiljaisimpien ilmalämpöpumppujen käyntiääni on jopa niin hiljainen, että pumpun käynti on haastava kuulla luonnollisen taustamelun yli.

Onko ilmalämpöpumpulla viilentäminen kallista?

Ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä myös viilentäessään, mutta kustannukset jäävät usein varsin kohtuullisiksi. Ilmalämpöpumppu on äärimmäisen energiatehokas ratkaisu lähes minkä tahansa tilan viilentämiseen.

Muut lukivat myös