Voiko ilmalämpöpumpun asentaa kerrostaloon?

Ilmalämpöpumput ovat yleistyneet myös kerrostaloissa. Käydään läpi, mitä ILP:in hankinta kerrostaloon vaatii.

Rh Kylmätekniikan asentama ilmalämpöpumppu
Joni Puskala
6.5.2024

Kannattaako hankkia ilmalämpöpumppu kerrostaloon? Onko se edes mahdollista? Tämä artikkeli on vastaus kaikkiin kysymyksiisi.

Ilmalämpöpumput tunnetaan äärimmäisestä energiatehokkuudestaan, korkeasta hyötysuhteestaan sekä kyvystään madaltaa lämmityskustannuksia. Reilu kymmenen vuotta sitten alkaneen ilmalämpöpumppubuumin myötä kyseinen laite löytyy jo yli miljoonasta suomalaisesta kodista.

Vaikka ilmalämpöpumppu yhdistetään usein omakotitaloihin tai rivitaloihin, yhä useampi kerrostaloasuja on pohtinut, voisiko laitteen lukuisista hyödyistä nauttia myös kerrostaloasunnossa.

Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle aiheeseen ja tarkastelemme ilmalämpöpumpun soveltuvuutta kerrostaloon sekä siihen liittyviä etuja ja haasteita.

Miten ilmalämpöpumppu toimii kerrostalossa?

Kerrostaloon asennettu ilmalämpöpumppu toimii täysin samalla periaatteella kuin omakotitalossakin – laite siirtää lämpöenergiaa ulkoilmasta sisäilmaan tai päinvastoin.

Kerrostalossa ilmalämpöpumppuja käytetään suurimmaksi osaksi asunnon viilentämiseen kesäkuukausina. Varsinkin vanhemmissa kerrostaloissa asuntojen viilennys voi muodostua haasteiksi, johtuen vanhanaikasesta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Ilmalämpöpumppu auttaa pitämään sisäilman miellyttävänä, vaikka ulkona olisi kuuma.

Useimmissa kerrostaloasunnoissa ilmalämpöpumpun lämmitystoiminto voi olla vähemmän hyödyllinen, sillä monissa kerrostaloissa on keskitetty kaukolämpöjärjestelmä. Kuitenkin, jos asunnossa on sähkölämmitys, voi ilmalämpöpumppu tuoda merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksia.

Kerrostalossa ilmalämpöpumppua hyödynnetään enemmän viilennykseen kuin lämmitykseen. Kannattaa pohtia, riittäisikö kerrostaloasuntoon ainoastaan viilentävä ilmalämpöpumppu.

Ilmalämpöpumppu on tehokas viilennysratkaisu kerrostaloon

Kerrostaloihin optimoidut ilmalämpöpumput tarjoavat edullisen vaihtoehdon asuntojen viilennykseen. Esimerkiksi Mitsubishi Electric HR COOL -malli on suunnattu nimenomaan asuintilojen jäähdyttämiseen ja on lisäksi edullisempi kuin talvikäyttöön suunniteltu verrokkinsa.

Kylmäaineen kiertokulku: Kuten tuiki tavallinenkin ilmalämpöpumppu, kerrostalokäyttöön suunnattu pumppu hyödyntää sisä- ja ulkoyksikön välillä kiertävää kylmäainetta, joka eliminoi ilmanvaihdon tarpeen, sallien ikkunoiden ja ovien pysyä suljettuina.

Ilman puhtaus: Pumppujen tehokkaat suodattimet parantavat sisäilman laatua poistamalla pölyä ja allergeeneja, kuten lemmikkieläinten karvoja.

Pumpun asennus mahdollistaa puhtaamman hengitysilman säilyttämisen epäpuhtauksia, kuten siitepölyä ja pakokaasua torjuen.

Taloyhtiön säännöt ja määräykset – Mitä ottaa huomioon?

Ennen ilmalämpöpumpun hankintaa on tärkeä tutustua taloyhtiön sääntöihin ja määräyksiin. Jokainen taloyhtiö on erilainen, ja jokaisella taloyhtiöllä on oma kantansa ilmalämpöpumpun hankintaan. Kerrostaloissa on usein tarkemmat vaatimukset kuin rivitaloissa.

Asukkaalla on yleensä valtuudet tehdä muutostöitä omistamassaan asunnossa, mutta ulkoiset muutostyöt, kuten ilmalämpöpumpun asennus, vaativat koko taloyhtiön hyväksynnän. Ensiksi tulee selvittää, onko taloyhtiössä ennakkopäätöstä ilmalämpöpumppujen asentamisesta. Mikäli tällaista päätöstä ei ole, asia käsitellään yhtiökokouksessa. Tämän jälkeen taloyhtiön hallitus voi myöntää luvan asennukselle.

Mitä ottaa huomioon?

 • Korkeimman oikeuden päätös: Muutamia vuosia sitten korkein oikeus teki päätöksen, joka helpotti merkittävästi ilmalämpöpumpun hankkimista kerrostaloon. Päätöksen mukaan ilmalämpöpumpun saa lähtökohtaisesti asentaa parvekkeelliseen asuntoon. Tämän myötä ilmalämpöpumppujen suosio kerrostaloissa on noussut räjähdysmäisesti.
 • Taloyhtiön rajoitukset: Vaikka korkeimman oikeuden päätös antaa oikeuden ilmalämpöpumpun asennukseen, voi taloyhtiö asettaa omat rajoituksensa ja ehtonsa asennukselle. Joissain tapauksissa taloyhtiö voi vaatia tiettyä asennustapaa tai erillistä lupaa. Taloyhtiöt voivat myös asettaa rajoituksia laitteiden melutasoille. Vaikka ilmalämpöpumput ovat melko hiljaisia, on tärkeä varmistaa ettei laite auta ylimääräistä häiriötä naapureille. Huomio siis, että valitset oikeanlaisen ilmalämpöpumpun.

Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon

Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon eroaa jonkin verran omakotitalon asennuksesta. Kerrostalossa on otettava huomioon useita erityispiirteitä, jotka voivat muodostua haasteelliseksi.

Mitä huomioida ennen asennusta:

 • Sijainti: Kerrostaloasunnoissa tila on rajallista, mikä voi hankaloittaa ulkoyksikön sijoittelua. Ulkoyksikkö asennetaan yleensä parvekkeelle, jolloin on tärkeä varmistaa, ettei se estä parvekkeen normaalia käyttöä eikä häiritse naapureita. Ulkoyksikölle tulisi löytää paikka, jossa se on suojassa sateelta ja lumelta.
 • Mahdolliset haasteet: Kerrostaloissa asennus voi olla monimutkaisempaa kuin omakotitaloissa. Esimerkiksi sähköjohtojen vetäminen voi olla haastavaa, ja joissakin tapauksissa voi olla tarpeen porata reikiä seinään. On tärkeää valita asentaja, jolla on kokemusta kerrostaloasennuksista sekä osaa ottaa huomioon kerrostalon erityispiirteet.
 • Yhteistyö taloyhtiön kanssa: On suositeltavaa olla yhteydessä taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään ennen asennuksen aloittamista. He voivat antaa ohjeita ja suosituksia asennukseen liittyen sekä varmistaa, että kaikki taloyhtiön määräykset ja säännöt otetaan huomioon.
 • Huolto ja ylläpito: Kuten kaikki laitteet, myös ilmalämpöpumppu vaatii säännöllistä huoltoa ja ylläpitoa. Kerrostaloissa on tärkeää varmistaa, että laite on helposti saavutettavissa huoltoa varten. Lisäksi on hyvä olla tietoinen siitä, että ilmalämpöpumpun suodattimet tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta laite toimii tehokkaasti ja moitteettomasti.
Rh Kylmätekniikan suosima ilmalämpöpumppu
Kuvassa suosituin viilentävä ilamlöämpöpumppu kerrostaloon

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoitus

Ilmalämpöpumpun sijoittaminen oikein vaikuttaa sen tehokkuuteen ja mukavuuteen asuintiloissa. Makuuhuoneen sijaan, kerrostalossa sisäyksikkö kannattaa asentaa tilaan, jossa se mahdollistaa ilmavirran esteettömän kulkeutumisen. Paras paikka sisäyksikölle on joko asunnon olohuone tai avara käytävä. Oikea sijoittelu vähentää vedon tunnetta, pienentää laitteen melua sekä edistää tehokasta ilmankiertoa.

Näin pidät kerrostalon ilmalämpöpumpusta hyvää huolta

Ilmalämpöpumpun säännöllinen kunnossapito on avainasemassa sen tehokkuuden ja pitkän käyttöiän varmistamisessa. Kun pidät järjestelmän komponentit puhtaana ja tarkkailet laitteen kuntoa säännöllisesti, voit välttää suuremman ongelmat. Kylmissä olosuhteissa ulkoyksikön jäätymisen estäminen on tärkeää, sillä jää voi haitata kondenssiveden poistoa ja vaikuttaa laitteen toimintaan.

Lisäksi on tärkeää huolehtia, ettei ilmalämpöpumppu toimi samanaikaisesti muiden lämmitysjärjestelmien kanssa. Tämä voi johtaa energiaa hukkaavaan tilanteeseen, jossa lämmitysjärjestelmä kumoaa ilmalämpöpumpun jäähdytystehon.

Näin pidät ilmalämpöpumppusi tehokkaana ja vältät ennenaikaisen ongelmat:

 • Säännöllinen puhdistus: Pidä ilmalämpöpumpun sisäyksikkö puhtaana poistamalla pöly ja muut epäpuhtaudet säännöllisesti. Tämä varmistaa, että ilma kiertää vapaasti ja laite toimii tehokkaasti. Ulkoyksikön puhdistus on myös tärkeää, erityisesti lehtien, lumen ja jään poistamiseksi, jotka voivat estää ilmankiertoa ja heikentää laitteen suorituskykyä. Puhdista sisäyksikön suodatin säännöllisin väliajoin
 • Ammattihuolto: Vaikka monet ylläpitotoimet voidaan tehdä itse, on suositeltavaa pyytää ammattilaisen suorittamaa tarkastusta ja syväpuhdistusta säännöllisesti. Ammattilainen voi tarkistaa laitteen kaikki osat, mukaan lukien kompressorin, suodattimet ja jäähdytysaineet, varmistaen, että kaikki toimii moitteettomasti.
 • Oikeat asetukset ja käyttö: Varmista, että ilmalämpöpumppu on asetettu optimaaliseen lämpötilaan ja että se on sijoitettu sopivaan paikkaan. Vältä laitteen sijoittamista suoraan auringonvaloon tai muualle, missä se altistuu äärimmäisille lämpötiloille.
 • Vältä ylikuormitusta: Älä ylikuormita ilmalämpöpumppua pitämällä sitä jatkuvasti päällä korkeimmilla tehoasetuksilla. Tämä voi johtaa laitteen ennenaikaiseen kulumiseen ja tehon heikkenemiseen.
 • Vapaa ilmankierto laitteen ympärillä: Varmista, että ilmanvaihto on riittävää ja että ilmalämpöpumppu pystyy kierrättämään ilmaa tehokkaasti. Tämä auttaa estämään kosteuden kertymistä ja parantaa sisäilman laatua.

Säännöllinen huolto ja fiksu käyttö varmistavat, että ilmalämpöpumppusi toimii tehokkaasti ja taloudellisesti, pidentäen sen käyttöikää ja varmistaen, että saat parhaan mahdollisen hyödyn investoinnistasi.

Miksi hankkia ilmalämpöpumppu kerrostaloon?

Ilmalämpöpumpun hankinta kerrostaloon voi aluksi tuntua suurelta investoinnilta, mutta sen moninaiset hyödyt tekevät siitä erittäin houkuttelevan vaihtoehdo. Ilmalämpöpumppu voi laskea merkittävästi sähkölaskuja, erityisesti asunnoissa, joissa on sähkölämmitys. Etenkin sähkölämmitteisissä asunnoissa voidaan siis puhua investoinnista, joka maksaa itsensä ajan myötä takaisin.

Ilmalämpöpumpun asentaminen voi myös nostaa asunnon arvoa. Nykyaikaiset, energiatehokkaat ratkaisut ovat houkuttelevia monille ostajille, ja ilmalämpöpumppu voi olla merkittävä myyntivaltti tulevaisuudessa.

Taloudellisten hyötyjen lisäksi ilmalämpöpumppu voi parantaa merkittävästi asumismukavuutta. Suomen vaihtelevat sääolosuhteet, kylmät talvet ja  kuumat kesät voivat tehdä varsinkin vanhemman asunnon sisälämpötilan säätelystä haastavaa. Ilmalämpöpumppu auttaa pitämään asunnon lämpötilan tasaisena ympäri vuoden, mikä tekee asumisesta miellyttävämpää.

Lisäksi ilmalämpöpumppu on äärimmäisen ympäristöystävällinen valinta. Se vähentää sähkönkulutusta ja pienentää hiilidioksidipäästöjä, mikä on valtava askel kohti kestävämpää ja vihreämpää tulevaisuutta. Tämä on erityisen tärkeää aikana, jolloin ilmastonmuutos ja ympäristönsuojelu ovat keskeisiä huolenaiheita monille ihmisille.

Ilmalämpöpumpun asentaminen voi nostaa asunnon arvoa. Nykyaikaiset, energiatehokkaat ratkaisut ovat houkuttelevia monille ostajille, ja ilmalämpöpumppu voi olla merkittävä myyntivaltti tulevaisuudessa.

Yhteenveto – Ilmalämpöpumppu on loistava valinta kerrostaloon

Ilmalämpöpumppujen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, ja yhä useampi kerrostaloasukas harkitsee niiden hankintaa. Kysymys siitä, voiko ilmalämpöpumpun asentaa kerrostaloon, on monimutkainen ja siihen vaikuttavat monet tekijät.

Ilmalämpöpumppu voi tuoda mukanaan monia etuja kerrostaloasukkaille. Se voi parantaa asumismukavuutta, vähentää lämmityskustannuksia ja olla osa ympäristöystävällistä elämäntapaa.

Oletko harkinnut ilmalämpöpumpun asennusta kerrostaloasuntoosi? Ota yhteyttä, ja suunnitellaan yhdessä juuri sinun asuntoosi sopiva kokonaisuus. Kun etsit kumppania ilmalämpöpumpun hankintaan, on RH Kylmätekniikka ykkösvalintasi.

Pyydä tarjous lämpöpumpusta alan ammattilaiselta

Me RH Kylmätekniikalla olemme asentaneet satoja lämpöpumppuja asiakkaillemme ympäri pääkaupunkiseutua!

Muut lukivat myös