Öljylämmityksestä luopuminen – Taloudelliset ja ympäristölliset hyödyt

Öljylämmityksestä luopuminen on monelle kotitaloudelle ajankohtainen projekti 2020-luvulla.

RH:n asentaja asentamassa uutta järjestelmää vanhan öljylämmityksen tilalle.
Joni Puskala
27.5.2024

Öljylämmityksestä luopuminen on monelle kotitaloudelle ajankohtainen projekti 2020-luvulla. Vanhoja öljykattiloita korvataan nyt kiihtyvään tahtiin moderneilla ja äärimmäisen energiatehokkailla lämpöpumppuratkaisuilla.

Öljylämmityksestä luopuessa on tärkeää ymmärtää, miksi se on taloudellisesti ja ekologisesti järkevää. Öljylämmityksen korvaaminen uusiutuvilla energiamuodoilla vähentää lämmityskustannusten lisäksi hiilijalanjälkeäsi.

Tämä artikkeli auttaa sinua ymmärtämään öljylämmityksestä luopumisen hyödyt ja antaa sinulle selkeää tietoa mahdollisista avustuksista, joita voit hakea vanhasta öljykattilasta luopuessasi.

Valtion avustukset öljylämmityksestä luopumiseen

Oletkin saattanut jo kuulla, että valtio myöntää rahallista tukea kotitalouksille, jotka päättävät luopua öljylämmityksestä ja päivittää sen energiatehokkaaseen ja ympäristöystävälliseen lämmitysmenetelmään.

ELY-keskuksen avustus öljylämmityksestä luopumiseksi

ELY-keskuksen avustus tarjoaa taloudellista tukea niille, jotka luopuvat öljylämmityksestä. Tukea voit hakea, jos kohdekiinteistö on ympärivuotisessa asumiskäytössä, ja jos kohde lämpiää tällä hetkellä täysin öljylämmityksellä. 

Avustusta voidaan myöntää, jos:

 • Kohdekiinteistö on yksityishenkilön tai kuolinpesän omistuksessa.
 • Kohdekiinteistö on omakotitalo tai paritalo
 • Energiaremontin kustannukset ovat syntyneet aikaisintaan 1.6.2020
 • Hankkeen määrärahoja on vielä jäljellä

Avustusta ei voida myöntää, jos:

 • Uusi järjestelmä perustuu biokaasuun tai bioöljyyn
 • Uusi järjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita
 • Energiaremontin kustannukset eivät kohdistu yksityishenkilöön (esim. osakeyhtiöt, taloyhtiöt)
 • Kiinteistö on muun kuin yksityishenkilön omistuksessa
 • Saat jo muuta energia-avustusta samaan kohteeseen
 • Olet käyttänyt kotitalousvähennyksen samaan energiaremonttiin
 • Kiinteistö on kaupallisessa käytössä (Kaupallisessa käytössä oleva työhuone tai toimisto ei estä tuen saamista)

Käytännössä avustusta myönnetään omakotitaloihin ja muihin pientaloihin, jotka ovat tavanomaisessa asumiskäytössä. Jos mikä tahansa asia tuen hakemisessa tai myöntämiskriteereissä mietityttää, voit olla yhteydessä ELY-keskukseen ja tiedustella asiaa.

Voit myös ottaa rohkeasti yhteyttä ja kysyä meiltä – autamme sinua samalla valitsemaan oikean lämpöpumppuratkaisun juuri sinun tarpeitasi ajatellen. Kartoituskäynti on aina täysin ilmainen, ja vastaamme kaikkiin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin kartoituksen yhteydessä.

Energiatehokkuutta parantamalla voit myös lisätä kiinteistösi arvoa, mikä on tärkeä tekijä kiinteistön markkina-arvon kannalta.

On selvää, että öljylämmityksestä luopumisella on useita etuja, mutta prosessi vaatii huolellista suunnittelua ja oikean lämmitysratkaisun valintaa.

Tutustu eri lämmitysjärjestelmiin ja niiden hyötyihin, kuten maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuihin, joiden avulla on mahdollista saavuttaa merkittäviä säästöjä pitkällä tähtäimellä.

Kuinka paljon tukea voi saada?

Avustusta myönnetään aina kiinteä määrä. Avustuksen suuruus riippuu valitusta lämmitysjärjestelmästä.

Avustusta myönnetään 4 000 euroa, jos siirrytään maalämpöön, ilma-vesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön. 

Avustusta myönnetään 2 500 euroa, jos siirrytään muihin lämmitysmuotoihin, kuten ilmalämpöpumppuun. Avustusta ei myönnetä lainkaan, jos uusi lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, kaasua, hiiltä tai turvetta.

Muista myös kotitalousvähennys

Energiaremontin työkustannuksista voit hakea avustuksen lisäksi myös kotitalousvähennystä. Muista tarkistaa kotitalousvähennyksen mahdollisuus vuosittaisen veroilmoituksen yhteydessä!

Öljylämmityksen ympäristövaikutukset

Miksi valtio sitten tukee öljylämmityksestä luopumista? Vastaus löytyy öljylämmityksen ympäristövaikutuksista ja tavoitteesta vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Öljylämmityksestä luopuminen vaikuttaa merkittävästi kiinteistön kokonaispäästöihin. Tässä osiossa käsitellään, miten öljylämmitys vaikuttaa kasvihuonekaasupäästöihin ja energian tehokkuuteen.

Kasvihuonekaasupäästöt

Öljylämmitys tuottaa merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjä, ennen kaikkea hiilidioksidia (CO2). Päästöjen määrä on huomattava, sillä öljyn polttaminen on yksi suurimmista yksittäisistä päästölähteistä.

Öljylämmityksestä luopuminen parantaa päästöjen vähentämisen lisäksi myös energiatehokkuutta ja pienentää kotitalouden hiilijalanjälkeä.

Energiatehokkuus

Öljylämmityksen korvaaminen uusiutuvilla lämmitysmuodoilla, kuten maalämmöllä tai ilma-vesilämpöpumpulla tarkoittaa parempaa hyötysuhdetta ja vähemmän energiahukkaa.

Uudet lämmitysteknologiat hyödyntävät energiaa tehokkaammin, joten energiakulutuksenne laskee. Tämä vähentää myös lämmityskustannuksia merkittävästi.

Öljylämmityksestä luopumisen taloudelliset hyödyt

Taloudelliset tekijät ovat ympäristöhyötyjen lisäksi yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka johtavat öljylämmityksestä luopumiseen. Modernit lämmitysratkaisut tarjoavat merkittäviä säästöjä energiakustannuksissa ja nostavat usein kiinteistön arvoa huomattavasti.

Lämmityskustannusten säästöt

Öljylämmityksestä luopuminen johtaa usein merkittäviin lämmityskustannusten säästöihin pitkällä aikavälillä. Uudet lämpöpumpputekniikat, kuten ilmavesilämpöpumput tai maalämpö, voivat vähentää energialaskujanne huomattavasti.

Alkuperäiset asennuskulut kattavat usein itse itsensä jo muutaman vuoden kuluessa vähentyneiden käyttökulujen ansiosta.

 • Energiatehokkuus: Uusiutuvan energian käyttö vähentää lämmityksen hiilidioksidipäästöjä.
 • Tuet: Tuki öljylämmityksestä luopumiseen voi pienentää siirtymäkustannuksia.
 • Kustannustehokkuus: Moderni lämpöpumppuratkaisu vähentää kiinteistön lämmityskustannuksia jopa 70-80%.

Kiinteistön arvon kasvu

Modernit lämmitysjärjestelmät parantavat kiinteistönne energiatehokkuutta, mikä voi vaikuttaa suoraan kiinteistön arvoon kasvattavasti.

Ostajat arvostavat yhä enemmän ekologisia ja taloudellisia kodin asumiskustannuksia, joten öljylämmityksestä luopumisella voi olla myönteinen vaikutus kiinteistön markkina-arvoon.

 • Energialuokitus: Parempi energialuokitus voi tehdä kiinteistöstänne houkuttelevamman.
 • Ympäristötietoisuus: Energiatehokkaampi koti on sekä ekologinen että taloudellinen valinta.

Uusiutuvat energialähteet vaihtoehtona

Kun harkitset öljylämmityksen vaihtamista, uusiutuvien energialähteiden käyttö tarjoaa sekä taloudellista säästöä että ympäristöhyötyjä.

Maalämpö

Maalämpö hyödyntää maaperään varastoitunutta auringon energiaa, joka on ympäri vuoden tasaisen lämpöistä.

Investointi maalämpöjärjestelmään voi pienentää lämmityskustannuksiasi huomattavasti, jopa 60-80%, ja se on pitkäikäinen ratkaisu.

Tutustu maalämpöön tarkemmin ja pyydä tarjous maalämpöpumpusta tästä!

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu erinomaisesti öljylämmityksen korvaajaksi. Se ottaa lämpöenergiaa ulkoilmasta ja muuttaa sen käyttökelpoiseksi lämmöksi asuntoosi, mahdollistaen 50-70% säästöt lämmityskuluissa. Ilmavesilämpöpumppu on siis taloudellisesti fiksu investointi, joka maksaa itsensä takasin jo alle 10 vuodessa.

Tutustu ilma-vesilämpöpumppuun tarkemmin ja pyydä tarjous VILPistä tästä!

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu on moderni ja äärimmäisen energiatehokas lämmitysmuoto sisäilman lämmittämiseen. Se ei kuitenkaan usein sovellu öljylämmityksen korvaajaksi, sillä ilmalämpöpumppu ei kykene lämmittämään kohteen käyttövettä.

Se voi kuitenkin olla erinomainen ratkaisu öljylämmityksen rinnalle, ja säästää kustannuksissa merkittävästi huoneilman lämmityksen osalta.

Tutustu ilmalämpöpumppuun tarkemmin ja pyydä tarjous ilmalämpöpumpusta tästä!

Asennus- ja siirtymäprosessi

Öljylämmityksestä luopuminen alkaa kattavalla suunnittelulla ja tarkalla kustannusarviolla. Näiden jälkeen seuraa asennustyöt, jotka kestävät yleensä n. muutaman päivän kohteesta riippuen.

Suunnittelu ja kustannusarvio

Ennen öljylämmityksen vaihtoa on tärkeää laatia selkeä suunnitelma uuden lämmitysjärjestelmän asennusta varten. RH Kylmätekniikka auttaa sinua valitsemaan kartoitusvaiheessa parhaan ratkaisun juuri sinun tarpeitasi kuunnellen.

Asennustyöt ja aikataulu

Lämmitysjärjestelmän asennustyöt alkavat yleensä purkamalla vanha öljylämmitysjärjestelmä.

Uuden järjestelmän asennuksen kesto voi vaihdella päivästä pariin viikkoon, riippuen valitusta teknologiasta ja asennuksen monimutkaisuudesta. Pienempi ilma- tai ilmavesilämpöpumppu on paikallaan päivässä, kun taas maalämpöpumpun asennus voi kestää pidempään.

Pyydä tarjous energiaremontista

Oletko harkinnut öljylämmityksestä luopumista? RH Kylmätekniikka asentaa uuden energiatehokkaan lämmitysjärjestelmän vanhan öljykattilan tilalle. Puramme myös vanhan järjstelmän uuden tieltä.

Usein kysytyt kysymykset

Tutustutaan loppuu vielä muutamaan kysymykseen, jotka usein heräävät öljylämmityksestä luopumista pohtiessa.

Milloin öljylämmityksestä pitää luopua?

Öljylämmityksestä luopumiseen ei ole asetettu kiinteää takarajaa, mutta valtionhallinnon tavoite on luopua kaikista öljylämmitysmuodoista 2030-luvun alkupuolella. Julkisten kiinteistöjen öljylämmityksistä pyritään luopumaan jo vuonna 2024.

Mitä maksaa öljylämmityksestä luopuminen?

Öljylämmityksen korvaaminen ilma-vesilämpöpumpulla maksaa kohteesta riippuen n. 8 000 – 15 000 euroa. Maalämpö on usein kalliimpi, mutta vieläkin energiatehokkaampi ratkaisu.

Saako öljylämmityksestä luopumiseen vielä tukea?

Tukirahojen määrä julkaistaan ely-keskuksen verkkosivuilla. Artikkelin kirjoitushetkellä määrärahoja avustuksien myöntämiseen oli jäljellä vielä runsaasti.

Muut lukivat myös