Ilmalämpöpumpun huolto: Asiantuntijan vinkit pitkäikäisyyteen ja tehokkuuteen

Opi, kuinka säännöllinen huolto voi pidentää ilmalämpöpumpun käyttöikää ja parantaa sen tehokkuutta.

RH Kylmätekniikka suorittamassa ilmalämpöpumpun huoltoa asiakkaalla
Joni Puskala
16.8.2023

Säännöllinen ilmalämpöpumpun huolto on avainasemassa laitteen toimivuuden, pitkän käyttöiän ja energiatehokkuuden kannalta. Hyvin huollettu ilmalämpöpumppu on tehokas ja toimii virheettömästi niin talvipakkasilla kuin kesähelteillä.


Sen lisäksi että ilmalämpöpumpun liikkuvat osat voivat kulua ajan saatossa, kerää ilmalämpöpumppu itseensä pölyä ja likaa, jotka voivat heikentää laitteen viilennys- ja lämmitystehoa. Heikentynyt teho pienentää laitteen energiatehokkuutta, mikä voi pidemmällä aikavälillä johtaa suurempiin lämmityskustannuksiin.


Keräsimme yhteen muutamia vinkkejä ilmalämpöpumpun huoltoon ja ylläpitoon, joilla pidät laitteesi tehokkaana pidentäen sen käyttöikää jopa vuosiksi eteenpäin.


Ota kuitenkin huomioon, että ilmalämpöpumpun suuremmat huollot ovat ammattilaisen hommaa. Sen lisäksi että asennamme ilmalämpöpumppuja, tarjoamme myös kattavan huoltopalvelun, joka sisältää säännölliset kausihuollot sekä suurempienkin ongelmien korjaukset. Kun ilmalämpöpumppusi on vailla huoltoa tai sinulla herää kysymyksiä, ota yhteyttä niin olemme apunasi vaikeimmissakin ongelmatilanteissa.

Miksi ilmalämpöpumpun huolto on tärkeää?

Ilmalämpöpumpun huolto on äärimmäisen tärkeää monestakin syystä. Ensinnäkin, säännöllinen huolto ja kunnossapito varmistaa, että laite toimii täydellä teholla, mikä säästää selvää rahaa sekä energiaa. Puolitehoinen laite ei lämmitä eikä viilennä kunnolla.


Toiseksi, ilman säännöllisiä huoltotoimenpiteitä ilmalämpöpumpun liikkuvat osat voivat kulua tai jopa vaurioitua. Tämä voi johtaa entistä suurempiin vaurioihin ja vikoihin, mikä tulee pidemmän päälle kalliiksi. Säännöllinen huolto on siis samalla säästötoimenpide, kun vältät suuremmat korjaukset.

Lisäksi säännöllisen ilmalämpöpumpun huollon laiminlyönti voi johtaa laitteen takuun raukeamiseen. Tällöin suuremman vian osuessa kohdalle olet itse vastuussa korjauskustannuksista.


Huollon lisäksi ilmalämpöpumpun suodattimet on hyvä puhdistaa muutaman kuukauden välein. Pölyiset ja likaiset suodattimet voivat johtaa huonompaan sisäilmaan. Kun imuroit suodattimet säännöllisesti, varmistat puhtaan ja terveellisen sisäilman vuoden ympäri.


Kun pidät ilmalämpöpumpusta hyvää huolta varmistat laitteen optimaalisen tehon, paremman energiatehokkuuden ja puhtaamman sisäilman. Lisäksi minimoit suurempien vaurioiden riskin.

Miten huoltaa ilmalämpöpumppua itse?

Vaikka suuremmat huollot ovat aina ammattilaisen hommaa, voit tehdä itse useita perushuoltotoimenpiteitä, jotka auttavat pitämään laitteesi hyvässä kunnossa ja ehkäisten suurempien ongelmien syntymisen. Nämä huoltotoimenpiteet eivät vaadi juurikaan teknistä osaamista eikä erityisiä työvälineitä.

Pidä sisäyksikkö puhtaana

Sisäyksikön suodatin kerää ajan saatossa pölyä ja likaa, mikä voi madaltaa laitteen puhallustehoa sekä heikentää sisäilman laatua. Tämän vuoksi suodattimet olisi hyvä puhdistaa noin kahden kuukauden välein.


Irrota ulkoyksikön suodattimet ohjeiden mukaisesti, ja puhdista ne miedolla pesuaineella tai saippuavedellä. Kun olet puhdistanut suodattimet, anna niiden kuivua rauhassa ennen kuin kytket ne takaisin sisäyksikköön. Voit myös tarvittaessa vaihtaa suodattimet uusiin, jos entiset ovat päässeet huonoon kuntoon tai niiden puhdistus kotikonstein ei ole mahdollista.

Tarkasta ulkoyksikkö

Ulkoyksikön moitteeton toiminta vaatii avoimen tilan. Puhdista ulkoyksikköä ympäröivä alue roskista, lehdistä, kasvillisuudesta sekä muista esteistä, jotka voivat heikentää ilmavirtaa tai vahingoittaa laitetta.


Puhdista ulkoyksikön ritilät muutaman kerran vuodessa. Näin ritilään kertyvä lika ei pääse heikentämään laiteen ilmavirtaa ja kykyä ottaa lämpöenergia talteen ulkoilmasta

Tarkasta kaukosäädin

Kaukosäädin on tärkeä osa ilmalämpöpumppujärjestelmää. Vaihda kaukosäätimet paristot säännöllisesti varmistaaksesi laitteen saumattoman ja jouhevan käytön.

Seuraa ilmalämpöpumpun käyntiääntä

Hyväkuntoisen ilmalämpöpumpun ääni on tasainen ja hiljainen. Jos sisäyksiköstä kuuluu voimakkaita tai epätavallisia ääniä, on se usein merkki vauriosta, joka vaatii ammattilaisen apua.

Tarkasta putket

Sisä- ja ulkoyksiköiden lisäksi kiinnitä huomiota myös järjestelmän putkistoon. Etsi mahdollisia vuotoja, säröjä tai muista vaurioita, jotka saattavat vaikuttaa laitteen toimintaan.

Ammattilaiset suorittama huolto

Vaikka voit edistää ilmalämpöpumpun toimintaa ja kunnossapitoa itse, on ammattilaisen suorittama huolto tärkeää laitteen pitkän käyttöiän ja moitteettoman toiminnan kannalta. RH Kylmätekniikka on paras kumppanisi ilmalämpöpumpun huollossa.


Kun ilmalämpöpumppusi reistailee tai viime huollosta on jo aikaa, olemme valmiina auttamaan ja saamme ilmalämpöpumpun toimimaan kuin uuden


Mitä ammattilaisen tekemään huoltoon sisältyy?


  • Kylmäaineen tarkastus: Jokaisen huollon yhteydessä tarkastetaan, että kylmäainetta on riittävästi. Liian vähäinen tai liiallinen kylmäaineen määrä heikentää laitteen toimivuutta.

  • Osien puhdistus: Ammattilainen puhdistaa myös laitteen sisäiset osat, kuten höyrystimen ja lauhduttimen kelat. Kaikkia osia et voi puhdistaa itse, joten säännöllinen ammattilaisen suorittama syväpuhdistus on tärkeää parin vuoden välein.

  • Moottorin ja kompressorin tarkastus: Moottori ja kompressori ovat tärkeitä osia, joiden häiriöt voivat aiheuttaa merkittäviä toimintahäiriöitä. Ammattilainen tarkastaa näiden osien toiminnan ja korjaa mahdolliset viat ja ongelmat.

  • Elektroniikan tarkastus: Huollon ohessa tarkastetaan myös sähköjohtojen ja kytkentöjen kunnon.

  • Vikojen ennaltaehkäisy: Ammattilainen osaa tunnistaa myös potentiaaliset alkavat viat ja estää niiden leviämisen.


Ammattilaisen suorittama säännöllinen kausihuolto on tehokkain keino varmistaa, että ilmalämpöpumppu toimii moitteettomasti ja energiatehokkaasti koko elinkaarensa ajan. Säännölliset huollot säästävät rahaa pitkällä aikavälillä, kun lämmitykseen kuluu vähemmän sähköä eikä pumpussa ilmene suurempia vikoja.

Yhteenveto – Pidä ilmalämpöpumpustasi hyvää huolta

Ilmalämpöpumppu on pitkäaikainen investointi, joka parantaa niin asumismukavuutta kuin kotisi energiatehokkuutta. Ilmalämpöpumpussa on kuitenkin paljon liikkuvia osia, jotka voivat kulua tai likaantua ajan myötä ilman kunnollista ja säännöllistä huoltoa.
Kun tarvitset apua ilmälämpöpumppusi huollossa, olemme paikalla. Pidämme huolen, että arvokas ilmalämpöpumppusi palvelee sinua moitteettomasti koko pitkän elinkaarensa ajan. Ota yhteyttä, ja sovitaan huoltopalvelusta tarkemmin.

Muut lukivat myös