Maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu? – Näin valitset oikean lämmitysmuodon

Valitse sopivin lämmitysratkaisu: vertailimme maalämpöä ja ilmavesilämpöpumppua, auttaen sinua löytämään parhaan vaihtoehdon kotiisi.

Maalämpöpumppu asennettu siististi kaappiin, jolloin maalämpöpumpun tekniikka pysyy piilossa
Joni Puskala
16.10.2023

Kumpi on parempi lämmitysjärjestelmä juuri sinulle, maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu? Tässä vertailussa käymme läpi molempien vaihtoehtojen edut ja haasteet sekä jaamme vinkkejä oikean lämmitysjärjestelmän valintaan. Kun harkitset kodin lämmitysjärjestelmän uusimista, on tämä artikkeli vastaus kaikkiin kysymyksiisi.


Tänä päivänä ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus ovat entistä enemmän keskustelun kohteenna. Oikean lämmitysjärjestelmän valinta ei ole ainoastaan taloudellinen päätös, vaan se vaikuttaa myös kodin hiilijalanjälkeen, energiatehokkuuteen sekä asuinmukavuuteen.


Maalämpö
ja ilmavesilämpöpumppu ovat suosittuja vaihtoehtoja, joiden tuottamat päästöt sekä käyttämä energia jäävät vain murto-osaan verrattuna perinteisempiin lämmitysjärjestelmiin, kuten öljy – ja sähkölämmitykseen.


Koska valinta näiden kahden vaihtoehdon välillä voi osoittautua haastavaksi, keräsimme yhteen kattavan vertailun, joka paljastaa molempien hyvät ja huonot puolet kohteesta riippuen. Listasimme myös tärkeitä seikkoja, joita ottaa huomioon ennen lopullista päätöstä.


Autamme mielellämme oikean lämmitysjärjestelmän valinnassa, joten et missään nimessä jää yksin haastavan valinnan edessä. RH Kylmätekniikalla on vankka tuntemus erilaisten lämmitysratkaisujen toteuttamisesta ja niiden soveltuvuudesta erilaisiin kiinteistöihin, joten voit luottaa tietotaitoomme. Ota yhteyttä, ja keskustellaan tarkemmin kotisi lämmitysjärjestelmän uusimisesta.

Mikä on maalämpö? – Toimintaperiaate lyhyesti

Maalämpö on uusiutuva energialähde, joka hyödyntää maaperään sitoutunutta lämpöenergiaa. Tätä lämpöenergiaa kerätään maahan poratusta kaivosta kylmäaineen avulla. Kylmäaine sitoo itseensä valtavan määrän energiaa, mikä siirretään suoraan kodin vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.


Maalämmön suurimpia etuja ovat korkea hyötysuhde ja energiatehokkuus sekä hyvin matala hiilijalanjälki. Maalämpö hyödyntää luonnollista lämpöä eikä käytä lainkaan sähköä lämpöenergian tuottamiseen. Laite käyttää sähköä ainoastaan kylmäaineen siirtämiseen ja kompressointiin.


Keruuputkistossa kiertävä kylmäaine sitoo itseensä lämpöenergiaa. Kylmäaine kulkee kompressorin läpi, joka muuttaa lämmenneen kylmäaineen kaasumaiseksi. Kaasumuotoinen kylmäaine siirtyy sisäyksikköön, jossa se muutetaan takaisin nestemäiseksi. Kun kylmäaine tiivistyy nestemäiseksi, vapautuu valtavia määriä lämpöenergiaa, joka ohjataan kodin lämmitykseen.

Mikä on ilmavesilämpöpumppu? Toimintaperiaate pähkinänkuoressa

Ilmavesilämpöpumppu toimii hyvin pitkälti samalla periaatteella kuin ilmalämpöpumppu. Suurin ero on kuitenkin se, että ilmavesilämpöpumppu siirtää lämpöenergian kodin vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään eikä puhaltimen kautta suoraan sisäilmaan.


Ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikkö kerää lämpöenergiaa ulkoilmasta – myös kylmälläkin ilmalla. Tämän mahdollistaa kylmäaine, joka sitoo itseensä lämpöenergiaa. Kuten maalämpöpumpussa, kylmäaine kulkee kompressorin läpi muuttaen muotoaan. Kaasumainen kylmäaine lauhdutetaan takaisin nestemäiseksi, josta vapautunut lämpöenergia siirtyy vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään


Yhteenvetona: Molemmat laitteet keräävät lämpöenergiaa kylmäaineen avulla. Suurin ero on se, että maalämpö vaatii toimiakseen porakaivon, kun taas ilmavesilämpöpumppu kerää lämpöä ulkoilmasta.

Kustannukset ja investoinnin takaisinmaksuaika

Hinta on yksi tärkeimmistä seikoista, mitä ottaa huomioon oikean lämmitysjärjestelmän valinnassa. Energiaremontin päätavoite on kuitenkin maksaa ajan myötä itsensä takaisin säästettyjen lämmityskustannusten muodossa. Suhteellisesti liian korkea alkuinvestointi voi venyttää takaisinmaksuaikaa useilla vuosilla.

Maalämmön kustannukset ja takaisinmaksuaika

Maalämmön alkuinvestointi on usein ilmavesilämpöpumppua korkeampi. Vaikka maalämpö on lähtökohtaisesti kalliimpi vaihtoehto, tarjoaa se korkeampaa energiatehokkuutta sekä jopa viisinkertaisen lämmitystehon kuluttamaansa energiaan nähden. Vaikka maalämpö kuluttaa jonkin verran sähköä, käyttökustannukset ovat huomattavasti muita lämmitysmuotoja matalammat.

Maalämpö maksaa asennettuna 12 000 – 25 000 euroa, ja investointi maksaa itsensä takaisin noin 7-10 vuodessa.

Ilmavesilämpöpumpun kustannukset ja takaisinmaksuaika

Ilmavesilämpöpumpun alkuinvestointi  on maalämpöä matalampi. Tämä selittyy sillä, että ilmavesilämpöpumppu ei vaadi toimiakseen porakaivoa. Ilmavesilämpöpumpun käyttökustannukset voivat kuitenkin nousta maalämpöä korkeammiksi – erityisesti kovemmilla pakkasilla. Kylmällä ilmalla laite käy kovemmalla teholla, mitä nostaa sähkönkulutusta.


Ilmavesilämpöpumppu maksaa asennettuna 10 000 – 20 000 euroa, ja investointi maksaa itsensä takaisin noin 7-10 vuodessa.


On tärkeää huomioida, että kustannukset ja investoinnin takaisinmaksuaika on aina talokohtaista, ja niihin vaikuttavat muun muassa kiinteistön koko, lämmitystarve sekä alueen ilmasto.

Ympäristövaikutukset

Tänä päivänä ympäristövaikutusten ja hiilijalanjäljen huomioiminen on tärkeää. Sekä maalämpö että ilmavesilämpöpumppu ovat ekologisia vaihtoehtoja, jotka vähentävät merkittävästi tarvetta fossiilisille polttoaineille.

Maalämmön ympäristövaikutukset

Maalämpö on uusiutuva energialähde, mikä vähentää kiinteistön riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Laite hyödyntää maaperän luonnollista lämpöä, mikä tarkoittaa matalampia päästöjä verrattuna esimerkiksi öljy- ja sähkölämmitykseen. Maalämpö ei tuota lainkaan ilmansaasteita, mikä tekee siitä erittäin puhtaan lämmitysratkaisun.

Ilmavesilämpöpumpun ympäristövaikutukset

Vaikka ilmavesilämpöpumppu hyödyntää ulkoilman lämpöä, se tarvitsee sähköä toimiakseen. Siksi sähkön alkuperällä on suuri vaikutus laitteen ympäristövaikutuksiin. Vaihtamalla sähkösopimuksen esimerkiksi vesi- tai aurinkovoimapohjaiseksi voit madaltaa ilmavesilämpöpumpun käytöstä aiheutuvia päästöjä.


Molemmat lämmitysjärjestelmät ovat kuitenkin huomattavasti ympäristöystävällisempiä kuin vanhemman malliset lämmitysmuodot, ja ovat erinomaisia vaihtoehtoja niille, jotka haluavat madaltaa asumisen hiilijalanjälkeä.

Kumpi on kannattavampi vaihtoehto?

Kenelle maalämpö sopii?

Maalämpö on erinomainen ratkaisu suuremmille kiinteistöille tai alueille, jossa porakaivon ja keruuputkiston toteuttaminen on mahdollista. Uudiskohteissa, joissa on mahdollista suunnitella lämmitys alusta alkaen, maalämpö voi tarjota kustannustehokkaamman ratkaisun.


Maalämpö on erinomainen valinta alueilla, joissa on kylmemmät talvet ja suurempi lämmitystarve. Maalämpö toimii täydellä teholla ankarillakin pakkasilla.

Kenelle ilmavesilämpöpumppu sopii?

Ilmavesilämpöpumppu on loistava valinta kiinteistöille, joissa maalämmön vaatimat maatyöt eivät ole mahdollisia. Ilmavesilämpöpumppu soveltuu erinomaisesti vanhempiin rakennuksiin, joissa suurempi energiaremontti voi osoittautua haastavaksi. Ilmavesilämpöpumpun asentaminen on huomattavasti helpompaa, ja se on yhteensopiva lähestulkoon jokaisen lämmitysmuodon kanssa.

Yhteenveto – Valitse paras lämmitysjärjestelmä kotiisi

Oikean lämmitysratkaisun valinta voi osoittautua haastavaksi. Energiaremontti on suuri toimenpide, joka vaatii tarkan suunnittelun ollakseen kustannustehokas pitkällä aikavälillä.


Kun pohdit näiden kahden vaihtoehdon välillä, autamme mielellämme vertailussa ja päätöksenteossa. Tunnemme molemmat vaihtoehdot kuin omat taskumme, joten osaamme suositella kustannustehokkainta vaihtoehtoa.

Pyydä tarjous maalämpö tai ilmavesilämpöpumpusta alan ammattilaisilta

Me RH Kylmätekniikalla olemme asentaneet satoja lämpöpumppuja asiakkaillemme ympäri pääkaupunkiseutua!

Muut lukivat myös