Maalämpö on yksi suosituimmista lämmitysmuodoista uudisrakentamisessa ja vanhojen talojen energiatehokkuuden parantamisessa. Mutta kannattaako maalämpö oikeasti? Tässä artikkelissa tarkastellaan 11 käytännön faktaa, jotka auttavat tekemään päätöksen.
Maalämpö – hyödyt ja heikkoudet
Maalämmön toimintaperiaate perustuu nimensä mukaisesti maaperään sitoutuneeseen lämpöenergiaan. Maalämpö toimii siis keräämällä lämpöä maasta eikä se käytä lainkaan sähköä lämmön tuottamiseen, vaan pelkästään pumpun kylmäaineen siirtämiseen ja kompressointiin. Tämä tekee maalämmöstä hyvin energiatehokkaan lämmitysratkaisun.
Maalämpöön sisältyy merkittäviä etuja, mutta myös heikkouksia. Joten se, kannattaako maalämpö ottaa käyttöön juuri omassa kodissa, riippuu pitkälti omista resursseista sekä mahdollisista kohdekiinteistön asettamista rajoitteista.
Maalämmön hyödyt:
- Säästää rahaa pitkällä aikavälillä
- Ympäristöystävällinen
- Pitkä käyttöikä
- Nostaa kodin arvoa
- Matalat ylläpitokustannukset
Maalämmön heikkoudet:
- Käyttöönotto vaatii suuren alkuinvestoinnin ja luvat
- Asentamiseen liittyvät maatyöt
- Ei sovellu kaikkiin rakennuksiin
- Vääränlaisessa rakennuksessa maalämmön hyödyt jäävät pieniksi
Maalämpöä harkitsevan kannattaa siis ennen päätöksentekoa lukaista alta tarkemmin tärkeimmät faktat maalämmöstä.

Maalämmön taloudelliset faktat
1. Alkuinvestointi maksaa itsensä takaisin
Maalämpö lämmittää asunnon edullisesti ja pienellä sähkönkulutuksella, mutta maalämmön käyttöönotto vaatii aina merkittävän alkuinvestoinnin. Maalämpöjärjestelmä maksaa asennuksineen tyypillisesti noin 10 000–25 000 euroa.
Kyseessä on siis kelle tahansa taloudellisesti merkittävä sijoitus, mutta rahalle saa myös vastinetta. Kun maalämpö vaihdetaan sähkö- tai öljylämmityksen tilalle, se maksaa rakennuksen energiankulutuksesta riippuen itsensä takaisin noin 5–12 vuodessa. Tämän jälkeen laite tuottaa puhdasta voittoa.
2. Merkittävä säästö lämmityskuluissa
Maalämmön pitkän aikavälin säästöt syntyvät huomattavan edullisista lämmityskuluista. Säästöjä alkaa kertyä heti lämmitysjärjestelmän käyttöönoton jälkeen, joten kuukausittaiset menot laskevat merkittävästi.
Maalämpö säästöt:
- Lämmityskustannukset voivat laskea jopa 60–70 %
- Kymmenien vuosien käyttöiän ansiosta maalämpöpumppu voi säästää pitkällä aikavälillä jopa 20 000–30 000 euroa
Maalämmön sähkönkulutus on lisäksi vakaata ja ennakoitavaa, mikä helpottaa lämmityskustannusten ennakointia. Maalämmöllä lämpiävässä kodissa ei siis tarvitse kauhistella sähkön hinnan heilahtelua.
3. Nostaa kodin arvoa
Nykypäivänä asunnon ostajat arvostavat erityisesti rakennuksen energiatehokkuutta. Kodin lämmityskustannukset ovat välttämättömiä säännöllisiä kuluja, jotka halutaan pitää kohtuullisina.
Tästä syystä rakennukseen asennetut maalämpöpumpun kaltaiset energiatehokkaat lämmitysmuodot ovat ostajien mieleen. Maalämpöpumpun asennuttaminen nostaakin tyypillisesti kodin arvoa.
Tekniset ja toiminnalliset faktat
4. Toimii parhaiten vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa
Maalämpö sopii usein erinomaisesti uudehkoihin rakennuksiin ja uudiskohteisiin, joissa lämmitys on mahdollista suunnitella alusta lähtien.
Parhaiten maalämpö toimii vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa, josta lämpö jakautuu tasaisesti koko taloon. Se soveltuu kuitenkin myös patteriverkkoon, mutta tällöin sen hyötysuhde voi olla matalampi.
Suurimman hyödyn maalämmöstä saa kylmillä alueilla, joissa lämmitystarve on suuri. Maalämmön toimintavarmuus on erinomainen myös kovilla pakkasilla, joten laitteiston jäätymisestä ei ole pelkoa.
5. Vaatii porakaivon tai keruuputkistoon
Maalämpöpumpun käyttöönotto on merkittävä energiaremontti. Toimiakseen maalämpö vaatii lämmönkeruuputkiston, joka voidaan toteuttaa kolmella tavalla:
- Pystysuora keruuputkisto sopii erityisesti pienille tonteille. Porakaivon poraussyvyys voi maaperästä riippuen vaihdella 100–300 metriin.
- Vaakasuora keruuputkisto vaatii enemmän tilaa, mutta on edullisempi asentaa.
- Vesistökeruuputkisto on mahdollista asentaa, jos kiinteistö sijaitsee veden äärellä. Veden alle asennettava putkisto tarjoaa tehokkaan lämmöntuotannon, sillä vesistön pohjalämpötilat pysyvät vakaina ympäri vuoden.
Putkiston tyypin valinta on tilannekohtaista ja tontin koon lisäksi valintaan vaikuttaa maaperän laatu. Maalämmön asennus vaatii myös aina luvat sekä tarkkaa suunnittelua.
6. Hyötysuhde jopa 5
Maalämmön merkittävä etu on sen energiatehokkuus. Lämmitysmuodon COP (lämpökerroin) ja SCOP (lämmityskauden lämpökerroin) arvot ovat erittäin hyvät.
Maalämmön lämpökertoimet voivat olla jopa lähellä viittä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maalämpöpumppu vaatii parhaimmillaan vain yhden kilowatin sähköä tuottaakseen viisi kilowattia lämpöenergiaa.
Ympäristö ja energiankulutus
7. Pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi
Koska maalämpöpumppu käyttää lämmöntuotantoon ilmaista ja uusiutuvaa maaperään sitoutunutta lämpöenergiaa, se ei tuota lainkaan suoria hiilidioksidipäästöjä. Pumppu käyttää kuitenkin toimintaansa sähköä ja siksi sen todellinen ympäristöystävällisyys riippuu siitä, miten sen käyttämä sähkö on tuotettu.
Maalämmön sähkönkulutus on kuitenkin vähäistä ja vihreään sähköön yhdistettynä maalämpö on hyvin ympäristöystävällinen ja liki nollapäästöinen lämmitysratkaisu.
8. Vakaa ja kotimainen energialähde
Maaperään varastoituneen lämpöenergian hyödyntäminen tekee maalämmöstä myös hyvin riippumattoman lämmitystavan. Toisin sanoen maalämpö ei ole riippuvainen tuontienergiasta eikä polttoaineiden hintojen vaihteluista.
Lisäksi maalämpöpumpun toimintavarmuus on poikkeuksellisen hyvä. Etenkin käyttövesivaraajalla varustettu pumppu on luotettava lämmittäjä. Varaajan ansiosta edes mahdollinen sähkökatko ei keskeytä lämmöntuotantoa.
Käyttökokemuksia ja ylläpidon näkökulmia
9. Käytännössä huoltovapaa
Maalämpöpumppu on suositeltavaa tarkastuttaa ammattilaisella säännöllisesti, jotta se toimii mahdollisimman tehokkaasti ja turvallisesti. Perushuolto myös pidentää laitteiston jo ennestään pitkää käyttöikää. Sopiva tarkastusväli maalämpöjärjestelmälle on noin 1–2 vuotta.
Säännöllisistä tarkastuksista huolimatta maalämpöpumput vaativat huomattavasti vähemmän ylläpitoa kuin muut lämmitysjärjestelmät. Käytännössä ne ovat lähes huoltovapaita ja siten huolettomia lämmitysvaihtoehtoja niiden käyttäjille.
10. Pitkä käyttöikä – erityisesti porakaivolla
Maalämpöpumpun suuri etu on sen pitkä käyttöikä. Kallioporakaivo kestää jopa vuosikymmeniä ilman vaihtoa ja maalämpöpumpun toiminta-aika voi olla jopa 30 vuotta.
Laadukas maalämpöpumppu, ammattimainen asennus ja säännöllinen huolto takaavat siis huolettoman lämmityksen vuosiksi eteen päin.

Milloin maalämpö ei kannata?
11. Ei ihanteellinen kaikkiin kohteisiin
Eduistaan huolimatta maalämpöpumppu ei sovi kaikkiin kohteisiin. Maalämmön tuomat edut voivat jäädä vähäisiksi, mikäli rakennus ei ole sopiva.
Maalämpö sopii heikosti kohteisiin, jotka ovat:
- pieniä: vain vähän energiaa kuluttavissa kohteissa maalämmön tuomat hyödyt jäävät vähäisiksi, kun maalämmön vaatima suuri alkuinvestointi maksaa itsensä hitaammin takaisin.
- haastavalla maaperällä: keruuputkiston asennusta varten tehtäville porauksille haasteita asettavat esimerkiksi kivinen tai epävakaa maaperä.
- huonosti eristetty: mikäli lämpö karkaa, lämmityskustannukset eivät laske merkittävästi ja maalämmön hyötysuhde jää pieneksi.
Maalämpö ei siis ole järkevä lämmitysratkaisu pieniin tai heikosti eristettyihin ikääntyneisiin rakennuksiin, joihin ei kannata tehdä suurta energiaremonttia. Näihin kohteisiin ilma-vesilämpöpumppu voi olla huomattavasti toimivampi vaihtoehto.
Ilma-vesilämpöpumppu ei vaadi porakaivoa ja sen vaatima alkuinvestointi on maalämpöpumppua pienempi. Se on myös helppo asentaa ja sopii yhteen lähes jokaisen lämmitysmuodon kanssa.
Yhteenveto: Kannattaako maalämpö?
Maalämmön hyödyt ovat kiistattomat: maalämpö tarjoaa ympäristöhyötyjä ja pitkällä aikavälillä jopa kymmenien tuhansien eurojen säästöt. Maalämpö on käyttäjälleen myös huoleton ja toimintavarma lämmitysratkaisu, joka voi nostaa asunnon arvoa.
Maalämmön kannattavuus kuitenkin riippuu kuitenkin pitkälti kohteesta, johon se asennetaan.
Maalämpö sopii parhaiten:
- suuriin kohteisiin, joista löytyy tilaa porakaivolle ja keruuputkistolle
- rakennuksiin, joissa on vesikiertoinen lattialämmitys
- kylmille alueille, joissa lämmitysjärjestelmän täytyy kestää kovia pakkasia
Energiaremontti ei ole pieni toimenpide eikä sopivan lämmitysmuodon valinta ole aina yksinkertaista. Siksi RH Kylmätekniikan ammattilaiset arvioivat aina jokaisen kohteen erikseen ja auttavat päättämään sopiiko rakennukseen paremmin maalämpö vai ilma-vesilämpöpumppu.
- Pyydä arvio: onko maalämpö kannattava investointi juuri sinun taloosi?
- Kysy tarjous ja varmista oikea mitoitus ja suunnittelu