Ilmalämpöpumpun puhdistus – Vältä ennenaikaiset vauriot tehokkaalla huollolla

Säännöllinen ilmalämpöpumpun puhdistus pidentää laitteesi käyttöikää ja tehostaa lämmitystä.

Ilmalämpöpumppu on hyvä puhdistaa säännöllisesti
Joni Puskala
6.5.2024

Ilmalämpöpumppu on merkittävä investointi kotisi mukavuuteen ja energiatehokkuuteen. Sen säännöllinen ja asianmukainen puhdistus on tärkeää laitteen pitkäikäisyyden ja toiminnan tehokkuuden varmistamiseksi.

Puhdistamalla ilmalämpöpumpun komponentit säännöllisesti ehkäiset pölyn ja lian kertymistä suodattimiin. Suodattimen likaantuminen aiheuttaa ilmavirtauksen heikkenemistä ja tehon laskua, ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa laitteen ennenaikaiseen rikkoutumiseen.

Huollon yhteydessä on hyvä muistaa, että tietyt ilmalämpöpumpun osat saattavat vaatia erityistä huomiota tai ammattilaisen arviota.

Lämpöpumpun kunto tulee tarkistaa ajoittain myös ammattilaisen toimesta. Vuotava kylmäaine tai tukkeumat laitteen sisällä ovat aina merkkejä suuremmasta ongelmasta, joka vaatii ammattilaisen välitöntä huomiota.

Säännöllisellä ylläpidolla ja oikeaoppisella puhdistuksella ilmalämpöpumppusi pysyy hyvässä iskussa vuodesta toiseen, varmistaen miellyttävän sisäilman ja säästäen samalla energiaa ja kustannuksia.

Itsepuhdistuksen perusteet ja ohjeet

Päivittäisessä käytössä olevan ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kerää helposti epäpuhtauksia, jotka vaativat säännöllistä huomiotasi. Ilmalämpöpumpun säännöllinen itsepuhdistus on tärkeä toimenpide, jolla varmistetaan laitteen tehokas toiminta ja pidennetään sen käyttöikää.

Karkeasuodatin tulisi puhdistaa 2-4 viikon välein ilmanlaadusta ja laitteen käyttöasteesta riippuen. Puhdistaminen on yksinkertainen toimenpide, jonka voit tehdä itse seuraamalla laitteen käyttöohjetta.

Saavuttaaksesi parhaan mahdollisen ilmanlaadun ja välttääksesi ennenaikaiset vauriot, noudata aina laitteen valmistajan ohjeita tarkasti.

Näin puhdistat ilmalämpöpumpun suodattimet

 1. Ota imuri valmiiksi esille. Kytke ilmalämpöpumpun puhallus pois päältä ja varmista, että laite on varmasti pois päältä.
 2. Avaa sisäyksikön kansi ja imuroi karkeasuodatin ensin ulkopuolelta irroittamatta sitä laitteesta – karkeasuodatin kannattaa aina imuroida ennen irroittamista, sillä siitä irtoaa usein pölyä sisäilmaan irrottamisen yhteydessä
 3. Imuroi karkeasuodatin varovasti imurin harjapäällä ja käytä jatkovartta, jos sisäyksikkö on korkealla. Vältä vahingoittamasta suodattimen pintoja – älä paina harjapäätä suodattimen pinnan läpi.
 4. Nosta suodatin irti laitteesta. Imuri kannattaa pitää päällä ja imuroida samalla mahdolliset suodattimesta irtoavat pölyhiukkaset, jotta sisäilmaan leviää mahdollisimman vähän pölyä puhdistuksen yhteydessä.
 5. Tarkista suodattimien takana sijaitsevan kennon kunto. Jos kenno vaikuttaa silmämääräisesti arvioituna likaiselta, on syytä ottaa yhteyttä huoltoliikkeeseen ja mahdollisesti varata huoltoaika. 
 6. Muista tarkistaa myös mahdollinen sähkösuodatin. Kaikissa ilmalämpöpumpuissa ei ole sähkösuodatinta. Voit tarkistaa mahdollisen sähkösuodattimen sijainnin laitteen ohjekirjasta tai ottamalla yhteyttä asennusliikkeeseen.
 7. Imuroi karkeasuodatin ja mahdollinen sähkösuodatin huolellisesti. Voit myös käyttää lämmintä vettä ja mietoa pesuainetta, jos lika ei irtoa pelkällä imurilla.
 8. HUOM! Suodattimien tulee olla täysin kuivia ennen niiden asentamista takaisin laitteeseen.
 9. Asenna suodattimet takaisin laitteeseen ja sulje sisäyksikön kansi. Puhdistus on nyt valmis, ja voit kytkeä laitteen jälleen päälle.

Puhdistuksen ajoitus

Puhdista ilmalämpöpumpun karkeasuodattimet vähintään kerran kuukaudessa. Suodattimien säännöllinen puhdistus parantaa sisäilman laatua ja varmistaa, että lämpöpumppu toimii energiatehokkaasti.

ToimenpideAjoitus
Suodattimien puhdistusVähintään kerran kuukaudessa
Kattavampi tarkastus ja mahdollinen puhdistusYleensä n. 4 vuoden välein, vaihtelee malleittain. Noudata valmistajan ohjeita.

Säännöllinen huolto varmistaa lämpöpumpun pitkän eliniän

Ilmalämpöpumppu vaatii ajoittain myös ammattilaisen suorittamaa huoltoa. Lämpöpumppu tulisi huoltaa yleensä n. 4 vuoden välein, mutta huoltovälit vaihtelevat malleittain ja valmistajittain.

Voit tarkistaa lämpöpumppusi huoltovälin laitteen mukana toimitetusta ohjekirjasta tai ottamalla yhteyttä asennusliikkeeseen.

Milloin kutsua ammattilainen?

Lämpöpumpun huolto voi olla ajankohtainen myös ennen huoltovälin umpeutumista. Ennenaikainen huolto voi tulla kysymykseen esimerkiksi tilanteessa, jossa laitteen säännöllinen puhdistus on laiminlyöty pidemmän aikaa.

Ammattilainen tulee kutsu paikalle, jos huomaat lämpöpumpun tehon heikentyneen tai epätavallisia ääniä. Ammattilainen arvioi huollon yhteydessä mahdollisten korjaustoimenpiteiden tarvetta ja varmistaa, että laite ei vuoda kylmäaineita.

 • Jäätymisen havaitseminen tai laitteen omituiset äänet: Välitön yhteydenotto ammattihuoltoon.
 • Säännöllinen huolto: 2–4 vuoden välein

Puhdistuspalvelun valinta

Kun valitset puhdistuspalvelua, kiinnitä huomiota palveluntarjoajan kokemukseen ja arvosteluihin. Tarkista, että palveluntarjoaja käyttää oikeita työkaluja ja että heillä on selkeät ohjeistukset huollolle.

RH Kylmätekniikka huoltaa kaikki lämpöpumppumallit ja -merkit rautaisella ammattitaidolla. Ota rohkeasti yhteyttä ja pyydä tarjous!

Yleisiä ongelmia ja niiden ehkäisy

Ilmalämpöpumppujen puhdistus on välttämätöntä, jotta laite toimii ongelmitta koko sen eliniän ajan ja ennenaikaisilta vaurioilta vältytään. Säännöllisellä huollolla varmistat laitteen tehokkaan toiminnan ja pienennät vioittumisen riskiä.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Suodattimien puhdistus: Puhdista suodattimet säännöllisesti, mieluiten vähintään 1 kuukauden välein. Epäpuhtaudet voivat tukkia suodattimet ja heikentää ilmanvirtausta, mikä altistaa laitteen tarpeettomalle rasitukselle.

Ympäristön puhdistus: Huolehdi ulkoyksikön ympäristön puhtaudesta ja varmista, ettei ulkoyksikön ympärille ole kertynyt lehtiä, lunta, jäätä, tai muita epäpuhtauksia.

Ilmalämpöpumpun huollon merkitys

Ilmalämpöpumpun säännöllinen huolto varmistaa laitteen tehokkaan ja häiriöttömän toiminnan. Oikeaoppinen puhdistus ja tarkastus säästävät energiaa ja ehkäisevät ennenaikaisia vaurioita.

Energiatehokkuuden optimointi

Kun puhdistat ilmalämpöpumpun suodattimet säännöllisesti, parannat laitteen ilmankiertoa ja tehokkuutta. Karkeasuodattimen voi puhdistaa itse imuroimalla tai pesemällä, ja tämä tulisi tehdä vähintään kerran kuukaudessa. Muista, että puhtaampi ilmalämpöpumppu käyttää vähemmän energiaa, mikä näkyy sähkölaskussasi.

Pumpun eliniän pidentäminen

Huollon avulla tunnistat mahdolliset ongelmat ajoissa ja voit välttää kalliit korjaukset. Tarkastele ulkoyksikön kuntoa, varmista kondenssiveden oikea valuminen ja testaa järjestelmän lämmitys- ja viilennystoiminnot.

Ammattilaisen tekemä syvempi huolto on suositeltavaa teettää säännöllisin väliajoin, jotta ilmalämpöpumppu toimii moitteettomasti vuodesta toiseen.

Pyydä tarjous lämpöpumpusta alan ammattilaiselta

Me RH Kylmätekniikalla olemme asentaneet satoja lämpöpumppuja asiakkaillemme ympäri pääkaupunkiseutua!

Usein kysytyt kysymykset

Tutustutaan vielä loppuun muutamaan yleiseen kysymykseen, joita voi herätä ilmalämpöpumpun puhdistuksen yhteydessä.

Voiko ilmalämpöpumpun suodattimen pestä vedellä?

Ilmalämpöpumpun karkeasuodattimen voi pestä vedellä, jos pelkkä imurointi ei riitä puhdistamaan suodatinta täysin. Varmista, että suodatin on täysin kuiva ennen sen asentamista takaisin laitteeseen.

Voiko ilmalämpöpumpun suodattimen puhdistaa paineilmalla?

Ilmalämpöpumpun karkeasuodattimen voi puhdistaa myös paineilmalla. Paineilmalla puhdistamisessa tulee varmistaa, että paineilma ei vahingoita suodattimen pintoja.

Miten usein ilmalämpöpumppu pitää huoltaa?

Ilmalämpöpumppu tulee huoltaa yleensä n. 3-4 vuoden välein. Tarkista mallikohtainen huoltoväli ottamalla yhteyttä huoltoliikkeeseen tai laitteen ohjekirjasta.

Muut lukivat myös