Ilmalämpöpumpun asennus – Usein kysyttyä

Kaikki, mitä sinun tulee tietää ilmalämpöpumpun asennuksesta – ammattitaidolla ja tarkkuudella.

Mies asentamassa ilmalämpöpumppua
Joni Puskala
5.7.2023

Ilmalämpöpumpun asennus vaatii tarkkuutta ja ammattitaitoa, jotta laite toimii moitteettomasti saavuttaen täyden tehon ja hyödyn. Ilmalämpöpumpun asennus herättää varmasti kysymyksiä, joten tässä artikkelissa jaamme muutamia vinkkejä lämpöpumpun sujuvaan asennukseen sekä vastaamme yleisimpiin kysymyksiin.


Muista, että ilmalämpöpumpun asennus on aina ammattilaisen puuhaa. Meillä on vuosien kokemus monenlaisten lämpöpumppujen asennuksesta ja kaikki asentajamme ovat koulutettuja LVI-alan ammattilaisia.


Suoritamme kaikki asennukset tehokkaasti, viimeisen päälle hiotulla työjäljellä ja parhailla välineillä. Luotamme työnjälkeemme, sillä myönnämme kaikille asennuksille kahden vuoden takuun. Emme ainoastaan asenna uutta, vaan huollamme myös vanhaa, joten olemme tukenasi myös laitteiden kausihuolloissa.

Suunnittele paras paikka ilmalämpöpumpulle

Ennen ilmalämpöpumpun asennusta on tärkeää määrittää paras sijainti niin ulko- kuin sisäyksikölle. Sijainti on suurin yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa pumpun toimintaan ja hyötysuhteeseen.


Sijainnin suunnittelu tehdään aina yhteistyössä asiakkaan kanssa, sillä jokainen koti on yksilöllinen ja vaatii räätälöidyn ratkaisun. Suunnittelu vaatii erityistä huomiota, jos pumppu asennetaan kerrostaloon, jossa tila on rajallista ja asennus tulee suorittaa taloyhtiön vaatimusten mukaan.

Sisäyksikön sijainti

Sisäyksikön sijainnin suunnittelussa on muutamia tärkeitä seikkoja, joita ottaa huomioon. Kun suunnittelet ja laskelmoit sijainnin huolellisesti, varmistat tasaisen lämmönjaon ja laitteen toimivuuden täydellä teholla.

  • Tasainen lämmönjako: Sisäyksikkö tulee asentaa mahdollisimman keskeiselle paikalle, josta lämmin tai viileä ilma pääsee leviämään tasaisesti ympäri asuntoa. Tämä tarkoittaa usein kodin keskikohtaa tai olohuonetta. Huono sijainti estää tasaisen lämmönjaon, ja voi jättää osan kodista kylmäksi.
  • Esteetön ilmavirta: Pyri sijoittamaan ilmalämpöpumppu paikkaan, jossa on mahdollisimman vähän esteitä ympärillä. Esimerkiksi suuret huonekalut tai väliseinät voivat heikentää ilmavirtaa ja estää tehokkaan lämmönjaon.
  • Korkeus: Sijoita ilmalämpöpumppu mahdollisimman korkealle, jotta lämmin ilma pääsee kiertämään mahdolliset esteet. Sopiva korkeus ilmalämpöpumpulle on noin 2-2,5 metriä lattiasta.
  • Melutaso: Vaikka modernit ilmalämpöpumput ovat hiirenhiljaisia, tuottavat ne jonkin verran ääntä, joka voi osalla ihmisistä häiritä yöunia tai työskentelyä. Vältä siis ilmalämpöpumpun asennusta makuuhuoneeseen tai työtilaan.
  • Estetiikka: Vaikka ilmalämpöpumpun ulkonäkö ei vaikuta sen tehoon, monet haluavat että sisäyksikkö sulautuu kodin sisustukseen.

Ulkoyksikön sijainti

Asennuksessa ei tule unohtaa ulkoyksikön sijoittelua. Kun ulkoyksikkö on sijoitettu oikein, on sisä- ja ulkoyksikön yhteispeli saumatonta.

  • Ilmavirta: Pyri asentamaan ulkoyksikkö mahdollisimman aukealle paikalle, jotta ilmavirta on esteetön. Vapaa ilmavirta parantaa laitteen tehokkuutta ja auttaa estämään ylikuumentumisen. Älä asenna ulkoyksikköä ahtaisiin väleihin tai lähelle lähelle korkeita aitoja, puita tai seiniä.
  • Suojaus: Huolehdi, että ulkoyksikkö on suojassa auringonpaisteelta, tuulelta ja vesisateelta. Vaikka ulkoyksikkö on suunniteltu alusta alkaen kestämään sääolosuhteita, voit pidentää laitteen käyttöikää suojaamalla sen ulkoisilta haitoilta.
  • Lumikuorma: Ota huomioon myös mahdollinen lumikuorma. Laitteen ympärille kertyvä lumi tai laitteen jäätyminen voi heikentää ulkoyksikön tehoa pakkasilla tai aiheuttaa ylimääräisiä vaurioita.
  • Melutaso: Ulkoyksiköstä kuuluu jonkin verran ääntä. Tämä kannattaa ottaa huomioon etenkin tiheämmin asutuilla alueilla, jotta laitteen käyntiääni ei häiritse naapureita. Huomioi myös oma asumismukavuus – asenna ulkoyksikkö mahdollisimman kauas makuuhuoneiden ikkunoista.
  • Huolto ja ylläpito: Asenna ulkoyksikkö sellaiseen paikkaan, jossa sen huoltaminen on mahdollisimman vaivatonta. Kun ulkoyksikkö on näkyvillä, on sen säännöllinen tarkastaminen, puhdistaminen ja huoltaminen huomattavasti helpompaa.

Kuinka valita paras ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumppuja on markkinoilla useita eri malleja, jotka soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin. On siis tärkeä valita malli, joka vastaa parhaiten omia toiveitasi, tarpeitasi sekä kotisi lämmöntarvetta.


Esimerkiksi, jos asut poikkeuksellinen kylmällä alueella, kannattaa valita kylmiin olosuhteisiin suunnattu malli. Jos talosi on suurempi tai koostuu useammasta kerroksesta, kannattaa harkita suurempaa tai useamman sisäyksikön mallia.


Rakennuksen koko ja pohjaratkaisu ovat suurimmat vaikuttavat tekijät ilmalämpöpumpun valintaan.

Jos olet harkitsemassa ilmalämpöpumpun hankintaa ja haluat verrata Mitsubishin ja Toshiban malleja, suosittelen lukemaan suuren vertailumme.

Voiko ilmalämpöpumpun asentaa itse?

Vaikka ilmalämpöpumpun asentaminen voi kuulostaa mukavalta tee-se-itse -projektilta, ei ilmalämpöpumppua tule missään nimessä asentaa itse. Asennus on tarkkaa puuhaa joka vaatii huolellisen suunnittelun sekä asianmukaiset työvälineet.

Ilmalämpöpumpun asennusta ei saa suorittaa ilman LVI-asentajan pätevyyttä eikä kylmäainekäsittelysertifikaattia.


Itse asennettu ilmalämpöpumppu on aina turvallisuusriski, joten käänny suosiolla kokeneen ammattilaisen puoleen parhaan ja kestävimmän lopputuloksen saavuttamiseksi. Ammattilaisen toimesta suoritettu asennus täyttää kaikki myös turvallisuusmääräykset.

Tarvitseeko ilmalämpöpumppua huoltaa?

Vaikka ilmalämpöpumppu oli asennettu kuinka laadukkaasti, ei pumppua kannata jättää oman onnensa nojaan. Säännöllinen huolto on avainasemassa laitteen pitkän teknisen käyttöiän ja tehokkuuden kannalta, sekä ennaltaehkäisee yleisimpiä vahinkoja ja vaurioita.


Sen lisäksi että laite tarvitsee muutaman vuoden välein ammattilaisen suorittaman huollon, voit itse edistää pumpun toimivuutta puhdistamalla molemmat yksiköt säännöllisesti. Pumppuun kertyvät lika ja pöly voivat heikentää laitteen tehoa tai johtaa ennenaikaisiin vikoihin.

Yhteenveto – Ilmalämpöpumpun asennus pähkinänkuoressa

Ilmalämpöpumpun asennus on tarkkaa puuhaa, joka vaatii aina koulutetun ammattilaisen. Asennus tulee suunnitella huolellisesti, jotta laite toimii toivotun mukaisesti ja kestää käyttöä vuosien ajan.


Hoidamme ilmalämpöpumppujen asennukset ammattitaidolla ja vuosien kokemuksella, jolloin lopputuloksena on kestävä ja energiatehokas lämmitysmuoto. Ota rohkeasti yhteyttä, ja suunnitellaan yhdessä paras lämmitysratkaisu kotiisi.

Muut lukivat myös